Retrospectiva anului 2022

Ultimele zile ale anului – pe lângă faptul că nimeni nu știe ce zi este și că întreaga realitate e o chestiune confuză, în care nu știi dacă e ok să te apuci să bei un pahar la 10 dimineața – sunt prilejul ideal pentru a ne uita înapoi la cele 365 de zile ale anului care tocmai se încheie și a constata ce a fost bine, ce a fost rău, ce ne-a plăcut și ce ne-a displăcut, precum și ce e de făcut în noul an care se apropie rapid.

Nu este tocmai un an de care omenirea să fie mândră – să ne dorim pace în 2022 nu este tocmai o realizare – dar, ca orice an, și acesta a avut bune și rele. Industria de entertainment a făcut pași timizi într-o epocă post-COVID, iar asta s-a simțit din plin. Au revenit galele, am mers din nou la cinema, am asistat din nou la concerte și festivaluri… viața a revenit la parametrii de acum mai bine de doi ani. Mi-am propus să facem o incursiune în pop culture-ul din acest an și să marcăm, cu un focus pe zona de seriale, evident, ce ne-a atras atenția pe ecrane – fie ele de TV, mobil, cinema.,

Presa internațională numește 2022 drept „anul palmei”. Evident, vorbim despre faimoasa palmă pe care Will Smith i-a aplicat-o lui Chris Rock în timpul ceremoniei premiilor Oscar, după ce acesta din urmă a făcut o glumă referitoare la soția lui Smith. Audiența de la fața locului, precum și cea de acasă a fost mai mult decât surprinsă de gest, iar reacțiile nu au întârziat să apară, în special pe Twitter. Presa a vuit mai bine de o lună după incident, iar Academia Americană de Film (organizatorul Oscarurilor) i-a interzis lui Will Smith să mai participe la evenimente organizate de către aceasta timp de zece ani.

A fost și „anul procesului”, sau, mai bine zis, „procesul anului”. Johnny Depp v. Amber Heard a atras rapid atenția publicului și presei, fosta soție a actorului dându-l pe acesta în judecată pentru abuz și violență domestică, cerându-i 50 de milioane de dolari, însă Heard a devenit și mai rapid o persona non grata printre internauți, care au descoperit multe lacune în declarațiile sale, aceasta pierzând totodată și procesul, fiind datoare fostului său soț cu suma de 15 milioane de dolari. Printre cei care au fost citați pentru a depune mărturii în Depp v. Heard se numără Kate Moss, Paul Bettany și James Franco.

Cu siguranță cocktailul anului a fost Negroni… Sbagliato… with Prosecco in it. O rețetă de cocktail care a devenit virală datorită Emmei D’Arcy, într-un schimb de replici cu Olivia Cooke. Aceștia au făcut schimb de întrebări și răspunsuri într-un interviu organizat de HBO pentru promovarea House of the Dragon, iar întrebarea cu și despre cocktailuri a devenit senzația momentului, datorită sex-appealului și atitudinii pe care a adoptat-o Emma în timp ce a oferit răspunsul Oliviei. Momentul a devenit memorabil și a ajutat serialul mai mult decât orice alt clip promoțional. Chimia dintre ei este evidentă, fiind plusată de o întrebare pusă acestora la un eveniment, la care au răspuns la fel, fără să se fi vorbit înainte: „care este cel mai mare defect al serialului?”, răspunsul lor fiind „prea mulți bărbați”. Primul sezon al serialului este disponibil pe HBO Max.

Ne-am făcut griji pentru Nu-ți face griji, dragă. Thrillerul psihologic semnat de Olivia Wilde a avut parte de un tur de presă cel puțin haotic, în centrul problemelor fiind relația acesteia cu Harry Styles, după ce acesta l-a înlocuit pe Shia LaBoeuf. Acesta din urmă a acuzat-o pe Wilde de un comportament nepotrivit pe platourile de filmare, la care s-au adăugat și tensiunile aparente dintre regizoare și actrița principală, Florence Pugh, existând zvonuri că cele două se întreceau în volumul țipetelor în timpul filmărilor. Au urmat și declarațiile lui KiKi Layne, care a declarat că a fost tăiată din cea mai mare parte a filmului, rezultând un haos generalizat în jurul filmului, primit mai degrabă în mod negativ de critici și public deopotrivă. În România, filmul este disponibil pe HBO Max.  

Cum ajunge o melodie din 1985 în topuri, 37 de ani mai târziu? Simplu: Stranger Things. Mult așteptatul SF retro al Netflix a revenit în 2022 cu un al patrulea sezon, iar Running Up That Hill, melodia semnată de Kate Bush și utilizată într-o scenă-cheie în serial, a fost hitul verii: a revenit pe radio, în cluburi, în clasamentele platformelor de streaming, aducându-i lui Kate Bush aproximativ 2,3 milioane de dolari doar în acest an. De altfel, și serialul a redevenit popular, fiind cel mai urmărit de pe Netflix…

… până când am început să dance, dance, dance with my hands, hands, hands above my head, head, head. Tim Burton ne-a oferit povestea lui Wednesday Addams, iar dansul Jennei Ortega a devenit viral pe rețelele de socializare – cu o mențiune, însă: Bloody Mary, melodia lui Lady Gaga (care a realizat la rândul ei dansul pe rețelele de socializare) ce a însoțit dansul pe clipurile virale nu a fost niciodată în serial. Scena cu pricina are loc pe melodia Goo Goo Muck, de la The Cramps.

Fanii Star Wars au avut parte de un rematch, 17 ani mai târziu. Când Obi-Wan al lui Ewan McGregor și Darth Vader al lui Hayden Christensen s-au confruntat pe planeta Mustafar în Revenge of the Sith (2005), nu ne închipuiam că în 2022 vom revedea această rivalitate, dar datorită miniseriei Obi-Wan Kenobi, i-am revăzut pe cei doi în luptă – și nu doar o dată! Serialul nu a avut parte de succesul așteptat, dar a oferit fanilor un throwback pe care cu siguranță și-l doreau. Obi-Wan Kenobi este disponibil pe Disney+.

2022 a fost și anul cu cele mai scumpe seriale create vreodată. Am asistat la primele sezoane din ceea ce se anunță a fi două povești epice: pe de-o parte, House of the Dragon, primul spin-off al Game of Thrones, ce spune povestea dinastiei Targaryen cu două secole înainte de serialul-sursă, și pe de alta, The Rings of Power, prequel-ul The Lord of the Rings, plasat cu mii de ani înainte de evenimentele descrise de Tolkien în cărțile sale. În ceea ce privește recepția publicului, serialul HBO a ieșit câștigător, fiind lăudat pentru evoluția acțiunii și a personajelor (și pentru dragoni!), în timp ce costisitoarei producții Amazon – zice publicul – i-a lipsit farmecul poveștilor tolkiene.

Familia regală a Marii Britanii a fost în prim-plan în 2022 – fie că vorbim despre tragica moarte a Reginei Elisabeta a II-a în luna septembrie, ori despre ruperea de familia regală a cuplului Harry & Meghan, toată omenirea a fost cu ochii pe Londra. Totodată, a fost și anul în care am avut parte de un nou sezon din The Crown, cu al treilea și ultimul set de actori, dar și primul proiect Netflix alături de cei doi menționați anterior – un documentar despre viețile lor în sânul regalilor.

Așadar, 2023, ce ne aduci?…

-B


Comments

One response to “Retrospectiva anului 2022”

  1. […] Festivus (Happy Festivus!), am făcut o retrospectivă a celor mai importante momente din an (Retrospectiva anului 2022), am prezentat preferințele criticilor de peste ocean (Cele mai bune seriale!), iată că a venit […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *