TvAddicted Blog: cele mai bune seriale ale anului 2023

În lumea fascinantă a televiziunii și streamingului, anul 2023 a fost un adevărat festin pentru iubitorii de seriale, oferindu-le o varietate impresionantă de povești captivante. De la finalurile memorabile ale unor seriale îndrăgite, trecând prin continuări senzaționale, până la debutul strălucitor al unor miniserii care au cucerit inimile publicului, anul acesta ne-a reamintit de forța și creativitatea industriei serialelor. În acest top 10 al celor mai bune seriale pentru 2023, plin de universuri diverse, fiecare titlu aduce ceva special în peisajul fascinant al televiziunii contemporane.

Iată serialele care au stârnit pasiunea și admirația TvAddicted Blog în acest an plin de surprize:

1. Succession – cu un ultim sezon magistral, se înscrie ușor în lista celor mai bune seriale create vreodată. Pornind de la distribuția excelentă – neapărat trebuie menționați aici Brian Cox și Jeremy Strong – și până la scenariul fără cusur, serialul este mai mult decât un exemplu de televiziune de calitate – este o certitudine a faptului că originalitatea (încă) nu a murit.

2. The Bear – nu îmi imaginam că îmi va plăcea sezonul 2 chiar mai mult decât primul, dar s-a întâmplat: spiritele și plitele au fost și mai încinse, relațiile între familia informală ce s-a format în jurul restaurantului au fost și mai sub presiunea așteptărilor, iar toate ingredientele s-au amestecat într-un rezultat desăvârșit.

3. Only Murders in the Building – nu puteam să trec cu vederea sezonul în care a fost guest star Meryl Streep și, totodată, trebuie să subliniez din nou chimia dintre cele trei personaje prinicpale – un mix atât de improbabil, dar cu un efect superb asupra atmosferei comico-dramatice pe care o insuflă serialul privitorului.

4. The Crown – ultimul sezon al serialului care a fost o prezență permanentă în lista mea de final de an nu a dezamăgit. Deși poate nu s-a ridicat la înălțimea primelor patru sezoane, povestea s-a încheiat în stilul cu care serialul ne-a obișnuit, adaptându-se perfect vremurilor mai recente din istoria Regatului Unit.

5. For All Mankind –  tot o prezență permanentă în clasamentele mele, istoria alternativă din producția platformei Apple a continuat perfect povestea și în cel de-al patrulea sezon, pornind de la o simplă idee, care a declanșat un întreg lanț de efecte, culminând cu „cucerirea” și exploatarea planetei Marte. Printre cele mai bune scenarii pe care le-am întâlnit la un serial, din toate timpurile.

6. The Last of Us – nu știam foarte multe despre serial – nici nu am experimentat materialul sursă – dar când un serial postapocaliptic este excepțional, se vede încă din primele episoade. Am fost fascinat de elementele de șoc, de acțiune, de interacțiunea între cele două personaje principale, pe scurt a fost mai mult decât o surpriză plăcută.

7. Lessons in Chemistry – Apple TV+ nu dezamăgește când vine vorba de miniserii, iar cum cap de afiș în acest caz este Brie Larson, pentru mine a fost de neratat și a depășit mult așteptările: îmi place când un serial te transpune într-o perioadă din trecut, iar călătoria alături de un personaj greu încercat (de viață, de destin, de colegi, de public) a fost superbă.

8. The Fall of the House of Usher – sunt sceptic când vine vorba de seriale horror, dar citind despre cum au fost transpuse scrierile lui Edgar Allan Poe în această miniserie, mi-am dat seama că nu se înscrie în clasicele și deja răsuflatele povești de groază – și am fost plăcut surprins de cât de apăsătoare sunt evenimentele relatate în scenariu, fiind mai degrabă un thriller psihologic în care simbolistica este nelipsită și chiar necesară.

9. Extraordinary – sunt destul de pretențios când vine vorba de comedii ori sitcomuri, însă acest serial a fost ca o gură de aer proaspăt printre atâtea titluri mediocre. Se simte influența stand-up comedy-ului, iar umorul și situațiile originale fac din acest serial un titlu obligatoriu pentru orice fan al comicului britanic (și al poveștilor cu super-eroi).

10. A Murder at the End of the World – am avut un feeling că nu o să se înscrie într-un whodunnit* clasic și oricât de mult am încercat să dezleg misterul înainte de finalul miniseriei, nu am reușit. Un soi de poveste scrisă de Agatha Christie, dar adaptată perfect prezentului, cu elemente de dramă nordică și de cult al personalității, este genul de serial care te intrigă până la punctul la care te face să îți regândești toate scenariile.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *