Moon Knight este cel de-al șaselea serial Marvel care face parte din Phase 4 a Universului Cinematic și primul pe care Disney+ ni-l propune în acest an. Planurile pentru a-l aduce pe Moon Knight pe marele sau micul ecran au existat încă din 2017, când James Gunn (scenarist și regizor pentru Guardians of the Galaxy) a discutat cu Marvel Studios despre un posibil film, dar timpul nu i-a permis, rămânând cu promisiunea că acesta va face parte totuși din MCU. Disney a confirmat serialul pentru platforma Disney+ în 2019, cu producător executiv și regizor Mohamed Diab, originar din Egipt.
Aventura lui Steven Grant (Oscar Isaac) începe cu The Goldfish Problem, primul episod al serialului, în care ne este prezentat drept un tip obișnuit, cu o afinitate pentru Egiptul antic, care lucrează la British Museum din Londra. Povestea capătă proporții uriașe când Grant, ducându-se la somn, se trezește în Alpii austrieci, fiind martorul unei procesiuni a unui cult al cărui lider este Arthur Harrow (Ethan Hawke), care îi cere lui Steven un artefact în formă de scarabeu, despre care spune că se află în posesia lui. Grant este total debusolat și nu știe cum a ajuns în fața lui Harrow, însă se trezește două zile mai târziu, găsind în apartamentul său un keycard și un telefon mobil. Cel mai des apelat număr de pe telefonul cu pricina este al unei anume Layla, care îl dojenește fiindcă este de negăsit, numindu-l Marc. Și mai debusolat decât era înainte să găsească telefonul, Grant îl găsește pe Harrow la muzeu, aflând de la acesta că este reprezentarea umană a zeiței egiptene Ammit (devoratoarea morții ori mâncătoarea de inimi, în mitologia egipteană), ducând mai departe ritualurile acesteia – la contactul fizic cu orice alt om, Ammit, prin Harrow, își dă seama dacă persoana respectivă are intenții bune sau rele – trecute sau viitoare – și oferă o sentință: dacă să rămână sau nu în viață. În mod evident, prima confruntare dintre Harrow și Grant este pusă în scenă, primul chemând un șacal care îl atacă pe Steven. Ajungând în toaleta muzeului, Grant este convins de reflexia sa din oglindă să îi permită acesteia să intervină – și astfel îl vedem pe puternicul Moon Knight, în costumul său alb, care învinge monstrul chemat de Harrow.

Primul episod servește drept punct de plecare pentru toată acțiunea care se desfășoară pe parcursul totalului de șase. Steven, împreună cu alter ego-ul său, Marc Spector, asasin și mercenar de „profesie”, pornesc în căutarea artefactului, în încercarea de a-l opri pe Harrow să o reînvie pe zeița Ammit, capturată într-o ushabti, o figurină funerară folosită în Egiptul antic. Aflăm pe parcurs că, așa cum Harrow este fața umană a lui Ammit, în mod similar Stevent Grant / Marc Spector este ales de zeul Khonshu să îl reprezinte printre oameni. În mitologie, acesta era zeul Lunii, protector al nopții și călăuzitor pentru călătorii nocturni. Aici, Knoshu apare ca o zeitate cu corp uman și cap de craniu de pasăre, vocea acestuia fiindu-i dată de F. Murray Abraham, potrivindu-se perfect aspectului fizic.
Serialul grăbește pasul și, în The Friendly Type, cel de-al treilea episod, ajungem în Egipt pentru ca improbabilul duo Marc-Steven să îi împiedice pe Harrow și a sa Ammit pentru a emite judecata specifică asupra întregii umanități. În aventura eroului nostru multiplu se alătură și Layla El-Faouly (May Calamawy), soția lui Marc Spector, care nu știa despre existența personalității Steven Grant. Relația dintre cele două personalități pare că se îndreaptă spre direcția cea bună, cei doi reușind să găasească un echilibru între Steven Grant și Mr. Knight, respectiv Marc Spector și Moon Knight – fiindcă fiecare dintre ei are propriul său ego eroic, în concordanță cu personalitățile lor total diferite. Lucrurile se complică, însă, când ambii au perioade de blackout, despre care nu cunosc detalii niciunul din ei…
În cel de-al patrulea episod, The Tomb, publicul are parte de o surpriză care schimbă direcția serialului întru totul. În episodul cu pricina, găsim foarte multe legături cu diferite simboluri, obiecte și chiar vietăți pe care le-am văzut anterior, realizând conexiuni importante cu universul lui Steven ori Marc. Acțiunea avansează foarte mult în ultimele două episoade ale sezonului, alternând între nebunie și ordine, între haos și organizare, între mitologie și realitate, similar cu multipla personalitate a eroului.
Din punct de vedere tehnic și vizual, Moon Knight se ridică la înălțimea producțiilor cu care Marvel ne-a obișnuit până acum, fie că vorbim de seriale sau filme. Efectele speciale sunt absolut fascinante, se încadrează perfect cu specificul serialului și sunt impecabil realizate, completate de un sunet și decoruri care te poartă fix în inima mitologiei egiptene.
Serialul este fidel materialului-sursă (primele numere din benzile desenate Moon Knight datează încă din 1980) și inspirației din spatele acestuia – regăsim pe parcurs și alte personalități și zeități egiptene, precum și alte personaje importante pentru acțiunea propriu-zisă – de remarcat și Anton Mogart, ultimul rol al lui Gaspard Ulliel, care a decedat la începutul acestui an în urma unui accident de schi.
După cum ne-a obișnuit Marvel, ultimul episod conține și o scenă mid-credits, importantă pentru acțiunea din serial și, de ce nu, a întregului MCU.
Deși nu se încadrează în modelul clasic al producțiilor cu super-eroi, Moon Knight aduce un suflu proaspăt genului, combinând într-un mod inteligent și complex mitologia cu acțiunea tipică pentru o astfel de producție, păstrând suficiente elemente din fiecare astfel încât rezultatul final să fie unul de calitate. Per ansamblu, serialul este jucat magistral de toți actorii, iar pe lângă eroul titular și ale sale personalități, aș putea spune că însăși mitologia joacă un rol principal, explorând o combinație de elemente care rezultă într-o poveste excepțională, din toate punctele de vedere.
-B
Disney+ se lansează în România pe 14 iunie 2022. Toate cele șase episoade din Moon Knight și multe alte titluri din universurile Marvel vor fi disponibile la lansare.
Leave a Reply