În general, piața benzilor desenate este acaparată de cei doi mari giganți – Marvel și DC Comics, aceștia oferind publicului cele mai cunoscute personaje care au devenit protagoniștii unui număr impresionant de filme și seriale. Însă, printre marile nume de pe paginile benzilor desenate, și-au făcut apariția și edituri mai mici, ce au produs serii care au prins la public și care au captat atenția producătorilor de la Hollywood. Cum Marvel și DC sunt deținute de corporații media care au o mare parte din cota de piață – Disney, respectiv Warner Media – și au propriile lor mijloace de a-și distribui conținutul pe care îl produc, în special prin intermediul platformelor de streaming online, publisherii independenți s-au îndreptat către posturi și platforme diverse. Elementul inedit al publicațiilor acestor edituri este abordarea diferită a genului super-eroilor, adresându-se atât publicului larg, cât și celui de nișă, explorând și alte teritorii (zombies, magicieni, vrăjitoare, elemente specifice western-urilor).
Acest material face parte dintr-o serie de trei articole care să acopere serialele bazate pe benzile desenate publicate de Marvel, DC Comics și edituri independente.
Printre cele mai cunoscute astfel de edituri se află Archie Comics, companie fondată în 1939 sub numele de MLJ Comics, purtând inițialele celor trei fondatori. Primele personaje care au cunoscut tiparul au apărut în 1941, iar cel care dă numele editurii – Archie Andrews – a fost publicat pentru prima dată în seria Pep Comics, ulterior fiind protagonistul propriei serii de benzi desenate care poartă numele companiei, serie care continuă cu numere noi și în prezent. Archie Comics a abordat și piața benzilor desenate cu super-eroi prin subsidiara Dark Circle Comics. Au existat două încercări eșuate de a-l aduce pe Archie pe micul ecran (în 1964 și 1978), însă prima apariție a unui personaj Archie Comics pe TV a fost a vrăjitoarei Sabrina, un nume care a devenit cunoscut prin sitcomul Sabrina the Teenage Witch, care a fost difuzat timp de 7 sezoane la posturile ABC și WB, în perioada 1996-2003, însumând 163 de episoade. A urmat o pauză de 14 ani până la apariția unui nou serial bazat pe personaje Archie Comics, fiind primul titlu dintr-un univers comun, denumit Archieverse, ce cuprinde trei seriale:
- Riverdale (CW, 2017-prezent): 4 sezoane în prezent. Titularul Archie Andrews și ceilalți locuitori ai orașului aparent perfect Riverdale au ajuns pe TV sub forma acestei drame-mistery, relatând aventurile acestora și explorând și partea întunecată a vârstei lor. Disponibil în România pe Netflix.
- Chilling Adevtures of Sabrina (Netflix, 2018-prezent): 2 sezoane în prezent. Un serial produs, printre alții, de Greg Berlanti (cunoscut din proiectele DC Comics de la CW), centrat pe Sabrina Spellman, o tânără nevoită să se împace cu dualitatea vrăjitoare-om în timp ce forțele răului amenință muritorii de rând. Disponibil în România pe Netflix.
- Katy Keene (CW, 2020-prezent): 1 sezon în prezent. Cel mai nou serial Archie Comics și spin-off-ul Riverdale este centrat pe personajul eponim, un tânăr designer și alți trei artiști care se străduiesc să își facă un nume în New York. Serialul este o combinație de dramă cu musical și va fi plasat temporal la cinci ani de la evenimentele din Riverdale.
O altă editură – ceva mai recentă, fondată în 1986 – a devenit cunoscută prin benzi desenate ce au dat naștere unor personaje precum Hellboy, The Mask și Timecop. Dark Horse Comics a fost ulterior asociată cu Sin City, o serie de benzi desenate care a devenit „semnătura” editurii. Dark Horse a publicat de-a lungul anilor și conținut licențiat, creând benzi desenate cu personaje din francize precum Star Wars, Buffy the Vampire Slayer, Aliens, Predator și altele. Primul serial inspirat relativ din benzi desenate ce poartă sigla Dark Horse a fost Timecop, în perioada 1997-1998, însumând doar 9 episoade pe ABC. Au urmat alte două seriale și multe proiecte:
- Dark Matter (Syfy, 2015-2017): 3 sezoane, 39 de episoade. O coproducție americano-canadiană, serialul a explorat povestea unui grup de șase oameni, care se trezesc din amnezie la bordul navei spațiale Raza, fără vreo amintire despre cum au ajuns acolo, și care pornesc în căutarea vieților lor anterioare.
- The Umbrella Academy (Netflix, 2019-prezent): 1 sezon în prezent. Este povestea unui grup de șapte super-eroi, născuți în același moment, pe data de 1 octombrie 1989, adoptați de un milionar excentric și aduși laolaltă de puterile lo sub forma organizației ce dă numele serialului. Disponibil în România pe Netflix.
- Briggs Land (AMC, tba). Proiectul este în lucru la AMC, urmărind o zonă rurală care este cucerită de o mișcare secesionistă anit-guvernamentală din SUA.
- Resident Alien (Syfy, tba). Proiect în lucru, se va centra pe viața unui extraterestru pe Terra, ajuns în urma prăbușirii sale pe Pământ, unde devine medic rezident în așteptarea salvării din partea semenilor săi.
- The Fifth Beatle (Bravo, tba). Un proiect ceva mai inedit, serialul se dorește a fi povestea reală și nespusă a cunoscutului manager al trupei Beatles și cum a ajuns aceasta de la o formație de garaj din Liverpool, la faima internațională. Va fi un pas important pentru reprezentarea LGBT în serialele bazate pe benzi desenate, personajul principal fiind homosexual, într-o perioadă când orice astfel de act era în afara legii.
- Sin City. Franciza Sin City este pe cale să ajungă și pe TV, însă la momentul actual nu se cunosc detalii privind postul sau platforma unde va fi difuzată. Despre proiect se cunoaște că se va baza mai degrabă pe benzi, decât pe cele două filme anterioare, creațiile lui Frank Miller. Acțiunea acestora este plasată într-un oraș fictiv din vestul Americii, urmărind lupta dintre forțele de ordine și crima organizată care macină orașul.
- alte seriale, cu titlul de proiect, fără post atașat: MIND MGMT, Flutter, Harrow County, Black Hammer.
Image Comics a fost fondată în 1992 și se dorește a fi o companie care dă frâu liber artiștilor care preferă să lucreze ca freelanceri, fără să cedeze drepturile de autor companiei, iar acest model de business a avut succes, în 2019 fiind a treia editură în materie de cotă de piață, după Marvel (45%) și DC (25%), cu un procent de aproape 8%. Cele mai cunoscute titluri care poartă sigla Image sunt seriile cu Țestoasele Ninja și The Walking Dead. Primul serial live-action inspirat din personaje create de Image Comics a fost Ninja Turtles: The Next Mutation, difuzat de Fox între 1997 și 1998, urmat de The Crow: Stairway to Heaven (1998-1999). Witchblade, o altă creație Image Comics, a ajuns pe TV între 2001 și 2002, printr-un serial cu același nume pe TNT. Recent, au apărut sau urmează să apară:
- The Walking Dead (AMC, 2010-prezent): 10 sezoane în prezent. Un nume arhi-cunoscut în peisajul serialelor, TWD este printre cele mai urmărite producții din lume, relatând poveștile unui grup larg de supraviețuitori ai unei apocalipse zombie, organizându-se în grupuri cu propriile legi și reguli. Serialul a fost rampa de lansare pentru un spin-off, iar un altul este în lucru. Disponibil în România pe HBO Go, Netflix și AMC.
- Fear the Walking Dead (AMC, 2015-prezent): 5 sezoane în prezent. Serialul-companion al TWD este plasat în Los Angeles, California și, ulterior, în Mexic, urmărind o disfuncțională familie mixtă și modul cum aceștia fac față aceleiași apocalipse din serialul de mai sus. Disponibil în România pe AMC.
- Powers (PlayStation Network, 2015-2016): 2 sezoane, 20 de episoade. Primul serial original al platformei Sony este plasat într-o lume unde super-eroii („Puterile”) și oamenii coexistă, iar un fost purtător de astfel de abilități devine polițist al divizei din Los Angeles care se ocupă de cazuri ce implică super-oameni, de la super-eroi la artiști pop.
- Outcast (Cinemax, 2016-2018): 2 sezoane, 20 de episoade. Un serial ce combină elemente de supranatural cu horror, precum posedarea demonică, spunând povestea lui Kyle Barnes, respins de locuitorii orașului său după ce este acuzat că și-a rănit familia.
- Wynonna Earp (Syfy, 2016-prezent): 3 sezoane în prezent. Unul dintre cele mai cunoscute titluri Image Comics, ulterior IDW, este povestea stră-stră-nepoatei legendarului justițiar Wyatt Earp, Wynnona, care trebuie să își urmeze predecesorul în a vâna răufăcătorii pe care i-a omorât acesta, reîncarnați în zilele noastre. Disponibil în România pe Netflix.
- Happy! (Syfy, 2017-2019): 2 sezoane, 18 episoade. O abordare mai atipică a genului, serialul este povestea detectivului Nick Sax și a prietenului său sub formă de unicorn (care dă numele serialului), pe care (doar el) îl vede după ce suferă un grav atac de cord. Aceștia pornesc în căutarea unei fetițe al cărei prieten imaginar este Happy, care se dovedește a fi fiica lui Nick, de a cărei existență nu știa.
- Deadly Class (Syfy, 2018-2019): 1 sezon, 10 episoade. Serialul – o comedie neagră cu elemente young adult – este plasat spre finalul anilor 1980, fiind povestea studenților prestigioasei academiei de asasini King’s Dominion.
- The Boys (Amazon, 2019-prezent): 1 sezon în perzent. Primul astfel de proiect al platformei Amazon, The Boys este plasat într-o lume unde cei cu super-puteri sunt în general priviți drept eroi, deținuți de o corporație uriașă – Vought International, care se ocupă de imaginea lor, generând sume impresionante de pe urma acestora. În timpul lor liber, cea mai mare parte a „eroilor” sunt corupți, aroganți și nepăsători. În apărarea oamenilor obișnuiți, capătă contur organizația The Boys, care intră în conflict cu eroii falși ai companiei Vought.
- The Walking Dead: World Beyond (AMC, 2020). Cel de-al doilea serial-companion al TWD, World Beyond va avea loc la zece ani după apocalipsa zombie, în statul Nebraska, concentrându-se asupra a două protagoniste tinere și a modului cum acestea se maturizează într-o lume la limita supraviețuirii.
- Jupiter’s Legacy (Netflix, 2020). Proiectul urmărește povestea primei generații de super-eroi și a modului cum aceștia și-au dobândit puterile în anii 1930, făcând schimb de generații cu urmașii lor, tinerii din prezent care trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor impuse de societate și de părinții lor.
- The Magic Order (Netflix, tba). Un alt proiect în colaborare cu Netflix, va spune povestea Ordinului Magic, un grup de cinci familii de magicieni care au sarcina de a apăra lumea de problemele pe care le implică supranaturalul, însă membrii familiilor încep să fie eliminați unul câte unul, punându-i pe ceilalți în gardă.
- Witchblade (NBC, tba). Este a doua încercare de a aduce benzile desentate Withcblade pe TV, după serialul de un sezon de la TNT. Proiectul va rămâne fidel publicațiilor, ce relatează povestea Sarei Pezzini, detectiv NYPD, care găsește o mănușă supranaturală (similară cu a lui Thanos din benzile desenate marca Marvel), ce îi oferă multiple puteri supraomenești.
Un publisher și mai recent lansat este editura companiei Idea and Design Works, cunoscută publicului drept IDW Publishing. Cu o vechime de 20 de ani, IDW a publicat în special conținut licențiat, inspirat din și legat de seriale precum 24, Doctor Who sau CSI, iar prima sa publicație originală a fost seria horror 30 Days of Night, adaptată ulterior sub formă de film. Din 2003, IDW a preluat de la Image Comics drepturile pentru seria de benzi desenate Wynnona Earp. Printre publicațiile IDW care au ajuns pe micul ecran – mai exact, pe Netflix – se numără:
- V-Wars (Netflix, 2019-prezent): 1 sezon în prezent. Serialul este povestea doctorului Luther Swann și a celui mai bun prieten al său, nevoiți să facă față unei crize în plină desfășurare: o epidemie de vampirism care amenință să împartă societatea în două tabere care se vor ciocni violent. Disponibil în România pe Netflix.
- October Faction (Netflix, 2020-prezent): 1 sezon în prezent. Este povestea familiei Allen, care se întoarce într-un orășel din statul New York împreună cu cei doi tineri copii, ascunzându-și identitatea ca membri ai unei organizații secrete ce vânează monștri de pe întregul mapamond, însă descoperă rapid că mediul în care au ajuns nu este tocmai idilic. Disponibil în România pe Netflix.
- Locke & Key (Netflix, 2020-prezent): 1 sezon în prezent. Serialul spune povestea a trei frați care se întorc în casa părintească după ce tatăl lor este ucis într-un mod brutal, descoperind ulterior că locuința ascunde chei magice ce le oferă o gamă largă de puteri și abilități, motiv pentru care sunt vânate și de un demon pe care aceștia trebuie să îl înfrunte. Disponibil în România pe Netflix.
Articolul va fi actualizat și cu alte titluri, pe măsură ce acestea vor fi anunțate.
-B
Leave a Reply