[CRONICĂ] Sex Education – 1×01 Pilot

Sexul vinde. Și nu vinde de azi sau de ieri, ci vinde din toate timpurile. Afinitatea oamenilor pentru tot ceea ce este tabu, pentru tot ceea ce este intim, sexual, care se desfășoară în spatele ușilor închise a reprezentat un subiect abordat pe larg de către cei care nu cred în tabuuri, de către pionieri care au știut să facă din sex o știință, o artă sau care pur și simplu îl aduc în sfera firescului. Până la urmă, sexul este peste tot.

De la această premiză pornește și Sex Education, cea mai nouă dramedie din portofoliul Netflix, o producție britanică care se învârte în jurul ideii de acceptabilitate, de toleranță și de încredere în persoana și în sexualitatea proprie. Dat fiind faptul că sexul este universal și că problemele care se ivesc în direcția aceasta sunt comune, Sex Education propune o altfel de abordare, prin intermediul tinerilor – generații care se lovesc de astfel de situații și pentru care sexualitatea nu mai este demult un tabu.

Dacă seriale precum Masters of Sex (pe care îl recomand, fiind, pentru mine, un serial de top 10 all time) ne-au arătat cum s-au pus bazele sexologiei ca știință, fiind o incursiune imersivă în perioada în care sexul ca știință era o ciudățenie și o abominație, Sex Education abordează educația sexuală din punct de vedere pragmatic și cu un puternic accent de umor britanic, aducând-o în prezent și plasând-o într-un oraș fictiv din Marea Britanie, Moordale, unde își au reședința câțiva tineri pentru care sexul este ceva nou sau dimpotrivă, pentru care nu mai are necunoscute. Serialul face numeroase trimteri la clasicele drame ori rom-coms americane, plasând cea mai mare parte a acțiunii în liceul din Moordale, apelând și într-un mod foarte inteligent la clișeele specifice acestui mediu, însă o face cu tact, echilibrând momentele dramatice cu cele care stârnesc râsul.

În acest sens, facem cunoștință cu Otis Milburn, un tânăr de 16 ani, crescut de mama sa, Jean Milburn, un renumit terapeut și psiholog specializat în promblemele sexualității. Influența pe care Jean o are asupra fiului său este evidentă: acesta devine, la rândul său și pentru cei din generația sa, un veritabil terapeut și sfătuitor pentru colegii care întâmpină probleme intime sau care au nevoie de un punct de vedere din exterior. În scurt timp, Otis devine cunoscut printre colegii săi, cererile fiind tot mai numeroase și tot mai insistente, ceea ce îl determină pe acesta să se documenteze, să se informeze și să ofere opinii avizate, care produc rezultate. Deși pare a fi un expert, când vine vorba de propria-i viață sexuală, Otis – virgin fiind – are și el o astfel de problemă: nu se poate masturba. Motivele care stau la baza acestei situații sunt plauzibile, însă ceea ce oferă și mai multă veridicitate personajului este că și în realitate, cei mai buni sfătuitori sunt cei care știu să privească lucrurile nu din prisma experienței, ci din empatie. Iar Otis este un foarte bun empatizant cu toți cei din jurul său, chiar dacă este, în sine, un introvertit care se închide în carapace atunci când este pus față în față cu intimitatea lui.

Otis este ajutat în desfășurarea activității clinicii de sex de către Maeve Wiley, o tânără în căutare de drumuri corecte în viață, fără sprijin din partea familiei. Este tipologia fetei rebele, dar extrem de inteligente, care reușește să fie, practic, afacerista duo-ului. Deși nu face cele mai inspirate alegeri, relația pe care o are cu „golden boy” al liceului și modul cum interacționează cu acesta o aduc cu picioarele pe pământ și o fac să aspire la mai mult. Între ea și Otis se dezvoltă o prietenie, cu potențialul de a deveni ceva mai mult, dar sincronizarea este un element care le lipsește celor doi.

Trio-ul personajelor care reîmprospătează perspectiva unei generații asupra sexualității este completat de Eric, cel mai bun prieten al lui Otis și unul dintre cei doi homosexuali asumați din liceul Moordale. Eric reprezintă tipologia celui care încearcă să spargă tiparele normalității și pășește demn, cu o încredere în sine de invidiat, dar care îi este pusă la încercare de nenumărate ori, în special din partea familiei și celor care îl tachinează. Dar Eric reușește să își țină fruntea sus, găsește alinare și consolare acolo unde te aștepți mai puțin și poate că nu este chiar imaginea comunității LGBT, dar forța cu care crede în principiile sale trebuie să reprezinte un exemplu pentru oricine, indiferent de rasă, etnie, culoare, religie sau orientare sexuală.

Evident, liceul este populat cu tineri pe care te aștepți să îi regăsești într-un astfel de mediu: fiul dotat al directorului școlii, tipologia rebelului care vrea să se facă văzut și auzit și care încă nu s-a descoperit din punct de vedere sexual; clica de pretențioși, cărora nu le ajungi la nas nici cu o prăjină, dar care ascund multe sub preș, precum și o membră a găștii care este tratată ca fiind servitoarea grupului; tânăra care dorește cu disperare să își piardă virginitatea; sportivul de la care toată lumea are așteptări, precum și multe alte „cazuri” pe care Otis și Maeve le rezolvă prin intermediul clinicii.

Deși la o primă vedere, temporalitatea serialului este incertă – eu unul eram ferm convins că acțiunea se desfășoară în anii 2000-2005, acțiunea acestuia se desfășoară în prezent, personajele oferind indicii în acest sens. Este un serial ușor, cu dialoguri simple, dar de efect, care știu să fie amuzante și inteligente în același timp. Poate nu stârnește hohote de râs, dar produce comic de situație frecvent, iar atmosfera generală pe care o transmite este una relaxată. Dar mai ales, Sex Education se remarcă prin abordarea isteață a unui subiect care pentru unii încă este tabu.

-B


Comments

2 responses to “[CRONICĂ] Sex Education – 1×01 Pilot”

  1. […] Distribuție: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Emma Mackey, Ncuti Gatwa Echipă de producție: Laurie Nunn (creator/ scenarist), Jamie Campbell (producător), Ben Taylor (producător), Sian Robins-Grace (producător), Ben Taylor (regizor), Kate Herron (regizor) Premieră: 11 ianuarie Cronică TvAddicted: 1×01 Pilot […]

  2. […] Anderson a pășit cu dreptul în familia Netflix. După recentul succes înregistrat cu dramedia Sex Education aceasta a semnat pentru sezonul 4 al mult premiatei drame istorice The Crown – conform celor […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *